sobota 29. listopadu 2014

Orlí hnízdo, Obersalzberg a Berchtesgarden

Co bych to byla za blázna do historie druhé světové války a fanouška tzv. "temné turistiky", kdybych nevyrazila na legendární Orlí hnízdo!

Na Orlím hnízdě jsem byla sice už letos v červnu, nicméně v té době jsem si ještě nevedla tento blog, tudíž zaznamenávám do cestovního deníku až nyní.

Každý asi ví, že Orlí hnízdo dostal Adolf Hitler v roce 1937 jako dárek k 50. narozeninám od svého osobního tajemníka Martina Bormanna. Sám však Orlí hnízdo navštívil pouze tak 10x, jelikož trpěl závratěmi.
Jeho milenka Eva Braunová tam však trávila mnoho času.

Z domu jsme vyrazili krátce po půlnoci a okolo osmé ráno jsme již byli v Obersalzbergu.
Obersalzberg, to byla kdysi děsně tvrďácká vesnice v německých Alpách. Z původní velkoleposti už tam dnes však zůstalo po mohutném spojeneckém bombardování pouze dokumentační centrum se zbytkem krytu pro nacistické špičky. V dokumentačním centru je možno vidět nejrůznější materiály a předměty související s diktaturou NSDAP a rovněž navštívit pozůstatky krytu.
Studenti mají vstup zdarma!

V Obersalzbergu jsme se nalodili na speciálně upravené autobusy, které nás vyvezly až těsně pod Orlí hnízdo. Poté jsme šli dlouhým tunelem k pozlacenému výtahu, kterým jsme se dostali přímo do vnitřku Orlího hnízda, které se nachází 1834 metrů nad mořem.

Američané po válce uvažovali, že by Orlí hnízdo vyhodili do povětří, jelikož nikdo neměl zájem uchovávat jakoukoliv vzpomínku na osobu Adolfa Hitlera. Nicméně to byla (a stále je) tak technicky a architektonicky významná památka, že jim přišlo škoda ji ničit.
Dnes je z Orlího hnízda především restaurace a turistům jsou přístupné pouze některé prostory.

Při návštěvě Orlího hnízda vás také příjemně překvapí kosi, naprosto zvyklí na lidi, kteří se klidně nechají krmit z ruky. Tímto zdravím svého opeřeného přítele Fritze!


Poté už jsme se ale přesunuli do nedalekého Berchtesgardenu, kde jsme navštívili místní solný důl. Ihned po zaplacení vstupného jsme obdrželi jakési černé overaly a začali nás rvát do vlaku turistického vláčku, na což jsem v domnění své vlastní nesmírné vtipnosti reagovala povzdechem "Oni se vážně nikdy nezmění....!"

Nicméně prohlídka solného dolu byl skutečně úžasný zážitek. Brzy jsme pochopili, proč jsme oblečeni v montérkách - kvůli skluzavkám! I plavba po zatopené části dolu a světelná show byli opravdu velkolepé.
Prohlídka je v češtině!




Pak následovaly ještě dvě kola výborné podalpské zmrzky a jelo se domů.








Bohužel v den naší návštěvy byla na Orlím hnízdě šílená mlha, navíc se mi ještě ke všemu po cestě sám od sebe v tašce zapnul foťák a vybil se, tudíž jsem byla nucena fotit rychlovarnou konvicí (ne, určitě to není tím, že neumím fotit! -_- :-D )

                                                           Bavorsko je ale i tak prostě nejlepší!

Žádné komentáře:

Okomentovat