neděle 16. listopadu 2014

STOCKHOLM


Druhý den našeho skandinávského výletu jsme strávili ve Stockholmu.




V sobotu večer se náš trajekt, který byl doslova jako město na moři (10 pater, bary, casina, obchody,..) odlepil od břehů Helsinek a vyplul směrem ke švédské metropoli.

O plavbě z Helsinek do Stockholmu (a zpět) kolují doslova legendy (zejména proto, že ve Finsku je částečná prohibice a alkohol je velmi drahý, Finové ho proto jezdí kupovat do duty-free zón na moře a tato cesta se mění v jednu velikou párty, tudíž je tak na palubě možno potkat mnoho poněkud společensky unavených Finů :-) ).
Na každé palubence je také napsáno, jaké množství alkoholu je možné zakoupit na jednu osobu (pro představu - 90 litrů vína, 110 litrů piva a asi 30 litrů tvrdého alkoholu).
Finové celkově jak jsem se později dozvěděla nepijí alkohol průběžně, jako spíš nárazově ve velkém množství.

V neděli ráno už naši výpravu vítal Stockholm.


I ve Stockholmu jsme využili služeb Free Tour - tentokrát nám byl průvodcem sympatický mladý Chorvat a naši skupinu provedl po severní části Stockholmu, která byla v minulosti spíše chudinskou čtvrtí, dnes se však jedná o jednu z nejluxusnějších částí města, kde se výše nájemného pohybuje v bez přehánění astronomických částkách.

Dozvěděli jsme se o honech na čarodějnice, které se zde konali v 17. století a zahráli si hru "Hipster bingo", která spočívala v tom, že ten, kdo uvidí hipstra, vykřikne bingo! Vzhledem k tomu, že "Bingo" jsme vykřikovali téměř nepřetržitě, začala jsem přemýšlet, zda jsme skutečně ve Stockholmu a ne třeba v Berlíně - Mekce hipstrů :)





Vyložil nám také švédskou zálibu (či jak jinak to nazvat) zvanou "fika" (ne, s německým slovem "ficken" to nemá nic společného ;-) ). Jedná se o pití kávy s něčím sladkým k tomu (většinou takovým skořicovým šnekem). Podobně jako se Češi umisťují v předních místech žebříčků v množství vypitého piva na hlavu, Švédi vévodí žebříčkům v pití kávy - dokonce prý i v popisech většiny zaměstnání ve Švédsku je neopomenuta hodinová pauza na "fika".




Náš průvodce nás vzal i na dětské hřiště, abychom se na vlastní oči přesvědčili, že Švédsko je právem považováno za jednu z genderově nejrovnoprávnějších zemí vůbec. Rodičovská dovolená se spravedlivě dělí mezi oba rodiče půl na půl a nebylo tak tudíž velké překvapení, že na hřišti nebyla o tatínky pečující o své ratolesti nouze.
Ženy ve Švédsku zastávají i různá povolání tradičně vnímána jako spíše mužská - vyhazovačka, ochranka nebo bagristka.

Co jsem si všimla, tak lidé ve Švédsku o sebe velmi pečují - například o Švédkách je známo, že i vysypat koš vycházejí vyšňořené skoro jako na ples.

Stáli jsme i před budovou, kde vznikla střílečka Battlefield 4 nebo mnohými proklínaná i milovaná Candy Crush Saga.

Při individuální prohlídce staré části města jsme pak navštívili sídlo švédského krále, monumentální městskou radnici i starý německý kostel Sv. Gertrudy, na jehož vstupní bráně je v němčině vyvedeno  "Fürchtet Gott! Ehret den König!" (Bojte se Boha! Čest Králi!).


                                                                                 ***

Zítra poslední článek ze skandinávské trilogie - Talinn! 





1 komentář:

  1. There are a few sorts of Indian visas: Tourist, Business, Work, Student, and even E-visas otherwise called ETAs. Visas on landing are not accessible in India india visa application

    OdpovědětVymazat