pondělí 17. listopadu 2014

TALLINN

A konečně, poslední den našeho výletu jsme strávili v malebném hlavním městě Estonska - Talinnu.



Zpětně musím s lehkým uzarděním přiznat, že od Tallinnu jsem příliš neočekávala a přesto nebo možná právě proto na mě zapůsobil o to více. Ke vší úctě k mým milovaným Helsinkám a krásnému Stockholmu - ale Tallinn na mě dýchl neopakovatelnou a slovy nepopsatelnou atmosférou ze všech tří měst nejintenzivněji.


Bohužel jsme na prohlídku Talinnu neměli tolik času, kolik by bylo za jiných okolností potřeba, tudíž jsme se museli spokojit jen se zběžnou procházkou.

Talinn byl ve středověku velmi důležitým hansovním městem a v tomto období také zažil svůj největší rozkvět.

Úzké uličky, kočičí hlavy a staré domy, jejichž zdi nasáklé místní pohnutou historií by mohli leccos vyprávět - i tak by se dal popsat Tallinn.

Když roku 1940 získal nad Estonskem nadvládu Sovětský svaz, dokázal zde během jediného roku napáchat taková zvěrstva, že v roce 1941 zde byli němečtí vojáci vítáni jako osvoboditelé a mnoho estonců se dobrovolně přidalo do jejich řad (pozn. 20.divize SS byla estonská).
Tallinnské obchody se starožitnostmi jsou kapitola sama pro sebe - není problém narazit zde na nejeden druhoválečný artefakt :-)

V Talinnu je i řada muzeí, která bych bývala ráda navštívila, nicméně jak už jsem zmiňovala, čas hnal bohužel nemilosrdně kupředu.



V jedné z restaurací nám bylo dokonce nabízeno i medvědí maso - za 40 euro na porci jsme si však nechali zajít chuť.
Dle slov restauratiéra žije v Estonsku mnoho medvědů a jejich odstřel podléhá přísným regulacím.


                                                                               ***

Toť vše a zítra recenze knihy! 





Žádné komentáře:

Okomentovat