sobota 15. listopadu 2014

HELL-SIN-KY

O tom, že se jednou podívám do Finska jsem snila téměř 10 let. I to byl jeden z faktorů, který při rozhodování "kam na Erasmus" jasně ukazoval na Lotyšsko - bylo to v Pobaltí a tudíž co by kamenem dohodil mého milovaného Finska. Doufala jsem tedy, že by se můj dlouholetý sen tak konečně mohl stát skutečností.

A stalo se! Podařilo se mi skrz jednu místní cestovní kancelář sehnat opravdu velmi výhodný zájezd na třídenní okružní plavbu - Helsinki - Stockholm - Talinn za skutečně směšnou cenu, kvůli které jsem si ve slabých chvilkách někdy i říkala, že se prostě musí jednat o podvod!

Neštěstí nejednalo a tak s radostí mohu potvrdit, že přesně před týdnem jsem se procházela ulicemi finských Helsinek :-)


Finsko - nejen vodka, metal a sobi :)

Přijeli jsme trajektem, tudíž jednou z prvních věcí, které jsem viděla po příjezdu do Helsinek byl krásný přístav plný plachetnic, některé byli prý i více než 100 let staré.

Přidat popisek

I přesto, že listopad nelze považovat za nejvhodnější období k návštěvě severní Evropy, na nás v Helsinkách čekal poměrně slunečný den (nebo jinak...prostě nepršelo :-) ).
Bohužel šest hodin, které nám v Helsinkách bylo dáno strávit byla moc krátká doba na detailnější průzkum, tudíž naše cestovatelská skupinka využila možnosti tzv. Free Tour abychom s fundovaným komentářem shlédli alespoň "to hlavní".
Koncept "Free Tour" je jednoduchý - někdo, kdo žije v daném místě provede turisty po hlavních památkách a povypráví o historii a odměnou mu je pouze vaše spropitné. Většinou se jedná o přistěhovalce z jiných zemí, kteří se do daného města přistěhovali, zamilovali si ho a začali v něm provádět ostatní návštěvníky :-)
V Helsinkách je "Free Tour" každou sobotu a neděli vždy od 12:00 před Tuomiokirkkem.

I přes to, že se o Finech říká, že jsou tišší samotáři se sklonem k alkoholismu, ve skutečnosti to jsou neuvěřitelně milí a ochotní lidé.
Po našem příjezdu do Helsinek jsme měli ještě více než hodinu času do začátku "Free Tour" a tudíž jsme se rozhodli vyrazit na "pre-výzkum" na vlastní pěst. Samozřejmě jsme trochu zabloudili sešli z cesty, ale ani ne po minutě zmateného zkoumání mapy se jeden z místních procházející okolo nás sám od sebe nabídl, že nás zavede, kam potřebujeme. Celou dobu si s námi povídal, vyprávěl nám o Helsinkách a Finsku a vyzvídal odkud jsme (a v každé z našich domovských zemí prý byl! :-) ). 
S ostatními členy výpravy jsme se pak vzájemně utvrzovali v tom, že v naší zemi (Česká republika, Německo a Španělsko) by se tohle teda nikdy nestalo! :-D

Ve Finsku je draho. Ve Finsku je opravdu hodně draho. Nicméně jsem neodolala a jako suvenýr jsem si koupila národní finskou závislost zvanou Salmiakki. Salmiakki jsou lékořicové bonbony, s jejich příchutí se vyrábí i likér či dokonce zmrzlina. 

Mé chuťové pohárky je však bohužel shledaly naprosto nepoživatelnými :-(

A co jsem v Helsinkách viděla?

Samozřejmě Tuomiokirkko, evangelickou katedrálu, asi největší dominantu Helsinek.

Tuomiokirkko

Zajímavá byla i bývalá věznice Katajanokka, dnes předělaná na hotel s luxusní restaurací Jailbird oceněnou Michelinskou hvězdou.




Pravoslavná Uspenskin katedrála, odkud byl nádherný výhled na Helsinky.

Pravoslavná Uspenskin katedraali

Názvy ulic jsou v Helsinkách psány dvojjazyčně - finsky a švédsky. V jiných částech Finska se místo Švédštiny objevuje jeden z dialektů laponštiny.
Na mnohých finských domech (hlavně těch starších) jsou na vstupních dveřích vyobrazeni jacísi "trollové" - postavy, jež mají jeho obyvatele ochraňovat. Jinak je architektura v Helsinkách spíše typicky severská - jednoduchá strohost bez mnoha ozdobných prvků a detailů.

Pohled na Tuomiokirkko od Uspenskin katedraali.

Za zmínku stojí i Kaple ticha (Kamppi), která má půdorys lodi a je vybudována tak, aby tlumila veškeré zvuky zvenčí. A funguje to! Zajímavé je, že je postavena na jednom z nejrušnějších míst Helsinek a vlastně celého Finska.




                                                                                   ***



   Zatím však cestování zdar a zítra článek o Stockholmu! 


Žádné komentáře:

Okomentovat