pondělí 1. prosince 2014

Knižní a filmové premiéry 2015 na které se těším

První prosincový článek bych si ráda vyhradila k tomu, abych se s vámi podělila o seznam knih a filmů, které budu číst a sledovat já v době, kdy všichni budou davově chodit do kina na 50 odstínů šedi.


Francouzská suita (Suite Française)


Film na motivy stejnojmenného románu od Iréne Némirovsky. Odehrává se v prvních letech německé okupace Francie, kdy jsou obyvatelé jedné francouzské vesnice donuceni ubytovat u sebe německou posádku. Hlavní hrdinka Lucille, nespokojená v manželství s mužem, který jí byl nevěrný a nenáviděná jeho dominantní matkou, se postupně sbližuje se svým nájemníkem - důstojníkem Wehrmachtu Bruno von Falkem. Zároveň se na ní obrací sousedka s prosbou, aby u sebe v domě ukryla jejího manžela, který zabil jednoho z Němců...


                              

Premiéra ve světě:
 13. březen 2015


Tannbach


Třídílný film pojmenovaný podle říčky, podle které Němce dělili na Východní a Západní. Vypráví příběh odehrávající se v Německu na konci druhé světové války.
Z velké části natáčený v ČR!

Premiéra v Německu: začátek roku 2015

Child 44


Film podle skutečných událostí, kdy sériový vrah jménem Andrej Čikatilo (známý také jako rostovský řezník) zavraždil nejméně 53 žen a dětí. Ve filmu po něm pátrá vyšetřovatel Leo Demidov, který se však sám stane objektem vyšetřování když vyjde najevo, že aparát o vraždách věděl, ale toleroval je, jelikož připustit, že v Sovětském svazu - zemi zaslíbené - řádí sériový vrah by bylo nemyslitelné. Demidov je degradován a poslán do vyhnanství. V pátrání však pokračuje na vlastní pěst, čímž ohrozí život svůj i své manželky.
Z velké části natáčeno v ČR (Máchovo jezero, Praha).
Na film se určitě podívám nejen z toho důvodu, že tématika sériových vrahů mě zajímá, ale také proto, že v něm hraje moje nejlepší kamarádka 

Premiéra v US: 17. dubna 2015

Katja Kettu: Porodní bába (Kätilö)


Román vyprávějící příběh extrémního násilí a hluboké lásky. Příběh se odehrává v pozdním létě 1944 na severu Finska. Hlavní hrdinkou je nemanželská dcera ze šamanské rodiny, odjakživa žijící na okraji společnosti, která vykonává důležité povolání porodní báby. Její život, to jsou cesty v nočním mrazu, pach dezinfekce a krev. Jednoho dne se však setkává s nacistickým důstojníkem Johannesem, který se „na ni podívá, jak se ještě nikdy nikdo nedíval“ a bezhlavě se do sebe zamilují. Hrdinka ho pak z vlastní vůle následuje do vojenských a vězeňských táborů, kde pomáhá jako zdravotní sestra. Zatímco dříve však děti vítala do světa, zde se z ní stává anděl smrti a nakonec i ji semelou nemilosrdná kola dějin. Kniha získala v roce 2012 významnou Runebergovu cenu, byla přeložena do více než deseti jazyků a na její motivy se natáčí i film (premiéra filmu by měla být během roku 2015).

Předpokládané datum vydání v ČR: 31. března 2015





Jiří Padevět: Krvavé jaro 1945


Kniha bude popisovat jednotlivá místa a události od března do května 1945, kdy německá branná moc ještě páchala násilnosti na českém obyvatelstvu i na vězních, nicméně mimo bojové situace a mimo místa k tomu určená. Věnovat se bude třem hlavním proudům - vypalování vesnic, během protipartyzánských akcí na Valašsku a vůbec na Moravě; pak to jsou místa povstání, kde došlo k jejich potlačení a následně k popravám jejich účastníků. Dále místa v západních Čechách, spojená s transporty a pochody smrti.

Předpokládané datum vydání:
 květen 2015


***

Zaujalo něco i Vás z výše uvedených filmových a knižních titulů? 


2 komentáře:

  1. Zaujalo, příští rok bude na filmy plodný :) Pokud to tedy nebude taková tragedie jako Železná srdce ...

    OdpovědětVymazat
  2. Železná srdce jsem zatím neviděla, ale slyšela jsem o tom šílený věci :-D
    A smím se zeptat, co konkrétně Tě z výše uvedeného zaujalo? :-)

    OdpovědětVymazat